Ny risikovurdering må bane vejen for minkavl

Det er nu tid til, at det midlertidige forbud mod avl af mink i Danmark ophæves. En ny risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium angiver gode og umiddelbart håndterbare måder at sikre en minkbestand mod smitte med Covid-19.

- Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og med den nye risikovurdering må politikerne igen åbne for minkavl i Danmark. SSI’s vurderinger af faren ved Cluster-5 mutationen var stærkt overdreven, og hele den angstprægede tilgang fra SSI må samfundet lægge bag sig, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Minkerhvervet i Danmark var verdensledende, men erhvervet kommer ikke tilbage i samme omfang, idet kun 15 minkavlere er kommet i dvaleordning. Det betyder, at de kan åbne deres minkgård igen, mens langt hovedparten har søgt om erstatning for endelig nedlukning.

- De 15 avlere, som har modet og lysten til at starte igen, bør selvfølgelig ikke mødes med nye forhindringer. De har brug for opbakning, siger Tage Pedersen.

Han glæder sig desto mere over, at flertallet af danskere i en spritny måling går ind for fortsat minkavl i Danmark. I meningsmålingen fra Epinion udført for Altinget siger 47 procent nemlig ja til, at erhvervet skal genopstå. En mindre del er imod, mens 16 procent svarer ved ikke.