Dårlig undskyldning fra minister

Det har i de seneste dage i pressen været massiv kritik af regeringens og Fødevarestyrelsen smøleri med at få udbetalt de penge, som ca. 1.100 minkavlere har haft til gode siden aflivningen af alle mink i oktober og første halvdel af november. Hårdt presset har fødevareminister Rasmus Prehn senest brugt som undskyldning, at erhvervet selv er med til at forsinke udbetalingerne, fordi Kopenhagen Fur - avlernes egen virksomhed - har anmeldt såkaldte transporter (d.v.s. krav ) i selve udbetalingerne.

Faktum er, at Kopenhagen Fur d.d. i alt har anmeldt 122 transporter til Fødevarestyrelsen. 1 i august. 7 i oktober. 83 i november. 26 i december. Og 5 her i januar. Disse transporter er nødvendige for at sikre alle avlere en lige behandling som medlemmer af andelsselskabet Kopenhagen Fur i den nuværende situation, hvor destruerede mink jo ikke kan dække et eventuelt forskud af ved skindindlevering.

Langt de fleste transporter er altså indsendt til Fødevarestyrelsen for lang tid siden - nogle for flere måneder siden - og de kunne og burde have været håndteret af styrelsen for længst. Derudover siger det sig selv, at 122 helt normale betalingstransporter selvfølgelig ikke kan være en undskyldning for manglende udbetalinger til over 1.000 avlere, og da slet ikke hvis det tages i betragtning, at næsten alle disse avlere skal have flere forskellige udbetalinger.

Skiftende ministre i Fødevareministeriet burde for længe siden have slået i bordet og sikret, at Fødevarestyrelsen får ressourcer, der både i omfang og kompetencer kan magte opgaven.