Danske Minkavlere: Nu må vi have en afklaring for 2022

Kan de danske minkavlere avle mink i 2022, eller kan de ikke? Det er et åbent spørgsmålet, som afventer en politisk beslutning, der desværre trækker ud og ud.

- Det er oppe over med en beslutning, hvis det overhovedet skal kunne nås at skaffe avlsdyr fra udlandet og sikre foderforsyninger til dyrene. Derfor appellerer vi nu til politikerne om at træffe en beslutning, så vi ved, hvad vi har at rette os efter, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

I 2020 beordrede regeringen samtlige mink aflivet på et tvivlsomt sundhedsfagligt grundlag, og der blev også indført et produktionsforbud i 2021 med mulighed for forlængelse til 2022. Sundhedsministeriet bestilte tidligere i år en risikovurdering hos SSI til afklaring af spørgsmålet, hvor der overhovedet ikke blev fokuseret på løsninger og proportionalitet. Det mødte skarp kritik fra andre forskere og veterinærfaglige eksperter, og siden har der været total tavshed.

- Det er meget utilfredsstillende, at processen er gået fuldstændig i stå, måske på grund af den problematiske risikovurdering fra SSI, der er fuldstændig ensidig og helt uden løsninger. Nu må politikerne på banen og påtage sig et ansvar for at skabe klarhed for den del af de danske minkavlere, som ønsker at fortsætte minkproduktionen i Danmark, siger Tage Pedersen.

Han forventer, at de fleste minkavlere vil lade deres ejendom og virksomhed ekspropriere af staten, efter at fundamentet brutalt blev skubbet væk under dem med regeringens ordre om at aflive alle mink i Danmark. Men politikerne har også givet avlerne en mulighed for at vælge dvale i 2021 med mulighed for genopstart, og enkelte avlere har fortsat mod på at fortsætte i erhvervet.

- Jeg synes, at politikerne skylder disse avlere en afklaring om deres mulighed for at producere i 2022. Det er sidste udkald nu, ellers holder man dem for nar. Og vores erhverv har sådan set været nok igennem i forvejen, det tror jeg vist alle kan være enige om, siger Tage Pedersen.