Nu må vi redde de raske mink
I august fik Frank Andersens mink corona. Det var den fjerde minkfarm i Nordjylland, som fik corona, og den første, hvor minkene ikke blev slået ned. Sygdommen gik hurtigt gennem besætningen, og den 6. oktober blev Frank Andersens minkfarm testet helt rask, og det offentlige tilsyn fjernet. Minkene er fortsat helt raske, og de har dannet antistoffer mod covid-19. Det viser undersøgelser fra Københavns Universitet. Alligevel er myndighederne gået i gang med procedurerne for aflivning på farmen. I går havde Frank Andersen besøg af politiet, fordi minkene skulle tælles, så aflivning kunne starte. Aflivningen blev dog sent i går sat midlertidigt på hold fra Fødevarestyrelsen.
- Jeg synes, det er forkert, at helt raske mink, som ikke har sygdommen, men derimod antistoffer imod den, skal slås ihjel. Det oplever vi stor forståelse for hos Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen, veterinæreksperter, politikere og befolkningen, men der mangler grønt lys fra sundhedsmyndighederne. Vi har stor forståelse for, at sundhedsmyndighederne har meget travlt, og at mink sikkert for dem er perifert, men for os er det vores levebrød. Hele vores liv er på spil. Fra den veterinærfaglige viden ved vi, at Frank Andersens mink ikke udgør nogen smitterisiko, og masser af de først ramte farme i Nordjylland er i samme situation. Hvorfor skal de dyr slås ihjel? Det har ingen effekt for folkesundheden at slå tidligere syge og nu raske dyr ihjel. Og vi har brug for avlsdyr for at kunne videreføre pelsbranchen, den bedste mulighed er Nordjylland, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.
Op imod 40 minkbesætninger vil med stor sandsynlighed kunne fritestes, men Fødevarestyrelsen har sat fritestningen i stå. Der er bred folkelig og politisk opbakning til pelsbranchen, og på møder med fødevareministeren har systemet bag lovet at ville genoptage fritestning af de første farme, præcis som det er sket i Frank Andersens tilfælde. Men der bliver hele tiden henvist til sundhedsmyndighederne, som skal nikke til fritestning.
- Regeringen gør hvad den kan for at holde Danmark i gang med stramme restriktioner, som dog giver mulighed for at erhvervslivet kan fungere. Men i forhold til vores erhverv, har sundhedsmyndighederne forstærket forsigtighedsregimet så meget, at vi langsomt, men sikkert ser på, at hele erhvervet bliver aflivet. Det er en kæmpetrussel mod vores eksistens. Jeg vil gerne appellere til, at sundhedsmyndighederne nu hurtigt tager stilling til vores fremtidsmuligheder, og at de tager de veterinærfaglige eksperter med, som har erfaring med sygdomsbekæmpelse i husdyrbesætninger. Vi har også fra erhvervets side bedt om et møde, og jeg er klar til at rydde kalenderen, siger Tage Pedersen.