Minkbranchen foreslår hurtigere aflivning af smittede mink og fokus på at bevare avlsdyr

Myndighedernes arbejde med at håndtere coronasmitten på de berørte minkfarme går for langsomt. Derfor foreslår Danske Minkavlere påny, at man lader ejerne foretage aflivningen selv. Det vil kunne begrænse smitten mere effektivt og skabe ro i de lokalsamfund, som lige nu er i oprør over myndighedernes håndtering.

Hastigheden i aflivningen af smittede mink skal op, og derfor skal minkene aflives af avlerne selv og ikke af forudsætningsløse værnepligtige, og så skal avsldyr have lov til at leve. Det mener Danske Minkavlere efter flere dage med protester og frustration fra både lokalpolitikere, borgere og minkavlerne selv.

-Situationen vi står i, er helt uholdbar. Strategien for at begrænse smittespredningen er ikke effektiv, og den tager langsomt livet af vores erhverv. Det har ført til stor frustration og protester, og nu er det på tide, at vi får genskabt roen, siger formanden for danske minkavlere Tage Pedersen.

Da der var udsigt til, at 1 million mink skulle aflives, estimerede Fødevarestyrelsen, at opgaven ville være løst et stykke inde i 1. kvartal 2021. Med den nuværende strategi er der tale om over 4 millioner mink og tidshorisonten er ukendt. Danske Minkavlere foreslår derfor, at minkene skal aflives af minkavlerne selv.

- Det sikrer en hurtig og professionel proces, fordi minkavlerne er vant til opgaven og hvert år i forbindelse med pelsning kan aflive op imod 15-17 millioner mink på kun få uger, så blot en mindre bestand af avlsdyr er tilbage på farmene. Avlerne er tilmed løbende efteruddannet via de lovpligtige kurser i aflivning, så det foregår hurtigt og skånsomt for dyrene, siger Tage Pedersen.

Samtidig foreslår Danske Minkavlere, at man lader avlsdyrene leve, så branchen kan komme tilbage på fode. Det kan ske med henblik på både folkesundheden og erhvervet.

- Vi kan på få uger få slået de syge besætninger ned – noget der ellers vil tage mange måneder. Til gengæld ønsker vi at bevare avlsdyrene. Fra nu og de næste 7 måneder vil der kun være avlsdyr på farmene, og det kan vi som minkavlere og samfund håndtere med test og isolation uden øget risiko for folkesundheden sammenlignet med det scenarie, som der ellers tegner sig med den aktuelle strategi og håndtering, hvor der måske vil komme til at forekomme syge dyr på farmene i meget større omfang, siger Tage Pedersen.