Minkavlere kræver dokumentation fra regeringen og SSI nu

Siden regeringens beslutning onsdag om at aflive alle danske mink og de facto nedlukke hele erhvervet permanent er der sået stor tvivl om det faglige grundlag for beslutningen. Fra utallige eksperter i såvel ind- som udland udtrykkes undren over den meget drastiske håndtering i Danmark, med voldsom nedslagning af dyr og tilnærmelsesvis lock-down i en hel landsdel.

- Det ser jo helt vanvittigt ud. SSI og regeringen taler om voldsomme trusler mod folkesundheden i hele verden. Og det har vi fra vores side i første omgang selvfølgelig anerkendt - alle må vise ansvar, når det gælder folkesundheden. Men nu signalerer et hav af andre eksperter, at det er en kraftig overreaktion. Samtidig er der åbenbart i SSI en ekstrem lukkethed, hvor ingen andre eksperter har fået lov til at se noget som helst. Stik imod hvad der i øjeblikket er arbejdsmetoden i hele verden, hvor forskere netop mere end nogensinde forstår værdien af af dele viden og blive klogere sammen. Det er rystende, og undergraver jo fuldstændig tilliden til, at det vi har gang i lige nu overhovedet giver mening, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

- Vi har i morges krævet, at statsministeren sørger for hurtigt at komme på banen offentligt og enten udbygger de begrundelser, der ligger bag, eller øjeblikkeligt stopper det vanvid, der er i gang. Vores erhverv og mange familiers liv bliver totalt smadret. Derfor må baggrunden frem i lyset og også af eksperter vurderes at have tyngde nok, eller også må vanviddet stoppe nu. Hvis det viser sig, at man ikke har et grundlag, der er tungtvejende nok, er det jo en kæmpe skandale. Vi skal have en rigtig god forklaring, hvis de enkelte minkavlere hver især fortsat skal kunne holde arbejdsmoralen oppe og medvirke til selv at aflive flere dyr. Det er svært at affinde sig med en dødsdom, hvis man ikke engang kender anklageskriftet, siger Tage Pedersen.