Ny foderrobot kan øge indtjeningen i dansk minkavl

HG Robo Feeder er måske navnet på den kommende medarbejder på minkgården. Hedensted-Gruppen er til foråret klar til at teste en foderrobot, der efter sigende kan give avlerne 20 kr. mere pr. skind i sparede omkostninger.

- Med vores nye foderrobot, HG Robo Feeder, forventer vi, at minkavlere kan indkassere 20 kr. mere pr. skind, først og fremmest på grund af lavere løn- og energiudgifter. Det vil øge den samlede indtjening i den danske minkbranche med en kvart milliard kroner om året samtidig med en øget dyrevelfærd og en langt grønnere profil, siger Jens Jørgen Madsen, bestyrelsesformand i Hedensted-Gruppen og medlem af ejerfamilien, i en pressemeddelelse.

I to år har Hedensted-Gruppen arbejdet med Blue Ocean Robotics på at udvikle en robot til at fodre minkene. De er nu så langt, at de forventer, at robotten rammer markedet i slutningen af 2020 eller starten af 2021. Og det kan være godt nyt for avlernes pengepung.

- Vi anser den nye foderrobot som et væsentligt projekt i forhold til at forsvare Danmarks førerposition inden for minkavl. I Danmark er mandetimer til fodring kostbare, ikke mindst i weekender. Vi forventer, at den selvkørende robot kan skære 80 procent af lønudgifterne til fodring, siger Jens Jørgen Madsen.

Selve HG Robo Feederen kommer til at koste omkring 600.000 kr. Derudover skal minkgården have betongulv, og der skal laves nogle ændringer på fodersiloen. Med alle omkostninger regner Hedensted-Gruppen med en tilbagebetalingstid for avleren på ca. 3-3,5 år.

Robotten kan derudover give plus i det grønne regnskab og på dyrevelfærdskontoen.

- Robo Feederen kører på el og bruger 90 procent mindre energi end de nuværende fodermaskiner. Endelig kan man med robotten fodre oftere, op til fire gange i døgnet, og i bedre overensstemmelse med dyrenes natur. Samtidig får du som avler et bedre overblik over dyrenes sundhed, fordi robotten med det samme opdager, hvis de ikke har spist op, siger Jens Jørgen Madsen.

Robotten skal prøvekøres på hans egen farm til foråret og herefter på fem andre farme, men Hedensted-Gruppen har allerede store forventninger til afsætningen.

- Det er på tide at automatisere ude på farmene. Vi regner med, at allerede om fem år bliver mindst halvdelen af de danske mink fodret med robotten. Økonomien er simpelthen for god til at lade denne chance gå fra sig for øget indtægt, øget dyrevelfærd og mere miljøvenlig produktion, siger Jens Jørgen Madsen.

Du kan se og høre mere om HG Robo Feeder på eventen Temadag den 24. oktober i Hedensted.

Om Blue Ocean Robotics
Blue Ocean Robotics udvikler, producerer og sælger professionelle servicerobotter primært inden for sundhed, hospitality, byggeri og landbrug. Porteføljen af robotter inkluderer bl.a. en mobil robot til desinfektion af patientstuer, en robot til kommunikation, social inklusion og CO2 klimaforbedringe, en robot til forflytning- og genoptræning af patienter m.fl. Virksomheden udvikler robotterne fra problem, ide og design over udvikling, kommercialisering og frem til scale-up, og hvert robot brand etableres i eget datter-/ventureselskab. Dermed er Blue Ocean Robotics den første i verden af sin slags - en "Robot Venture Factory". Blue Ocean Robotics har blandt andet vundet en af robotbranchens største internationale priser, IERA Award 2019.