Ny minkgødning på butikshylderne

Det er ikke bare pelsen, som bruges fra mink. Faktisk bruges hele minken, og nu lanceres en ny gødning baseret på kødbenmel fra blandt andet minkkroppe. Gødningen er hundrede procent recirkuleret, certificeret med EU-blomsten og så kan den bruges i haven såvel som i økologisk og konventionelt landbrug.

- Minkavlen er i sin natur cirkulær, og det er den nye gødning et håndgribeligt eksempel på. Med den nye gødningslinje, Øgro, fra daka, så har vi nu et produkt, der er tilgængeligt helt ud i detailleddet til hr. og fru Danmark, siger Peter Foged Larsen, forskningschef ved Kopenhagen Fur.

Gødning er et spændende og konkret eksempel på én af de mange miljøvenlige måder, som minkkroppen bliver anvendt til.

I evig cirkulation

Minkproduktionen er bygget op over en cirkulær bioøkonomi. Det betyder, at alt fra minken bliver brugt, ligesom minken selv indgår i et større cirkulært system:

Resterne fra fødevareproduktionen - kylling, fisk og grise - bliver omdannet til minkfoder. Pelsen fra minken, som spiser foderet, bliver naturligvis til beklædning, mens minkens krop og fedt blandt andet indgår i produktionen af gødning og biodiesel. Gødningen bruges til korn og planter, som landbrugsdyr kan spise. Landbrugsdyr bliver til kød, og resterne fra kødproduktionen bliver til minkfoder.

Sådan sker der en evig cirkulation, som bidrager til, at alt det der er tilbage fra den primære produktion indgår i en nyt værdiforøgende cyklus med minken i centrum. Det går altså intet til spilde. Og der er konstant fokus på at udvikle nye metoder, hvor resterne fra minken kan være med til at skabe merværdi, dette er Øgro et eksempel på.