Portræt af minkforsker på DR K

På onsdag den 7. december kl. 20.30 viser DR K dokumentaren "Store danske videnskabsfolk: Ebba Lund". Hun forskede blandt andet i minksygdomme.

Onsdag aften viser DR K en dokumentar om kemiingeniøren Ebba Lund (1923-1999), som var en af Danmarks største kvindelige forskere og kendt for sin forskning i poliovirus og spildevandsvirus. Hun forskede også i sygdomme hos mink og bidrog til, at minkskind blev en af Danmarks vigtigste eksportvarer.

I samarbejde med Dansk Pelsdyravlerforening undersøgte hun hvalpesyge hos mink, og i den forbindelse arbejdede hun med effekten af vaccination af minkhvalpe, vaccinationsstrategier og krav til vacciner. Som den første i verden lykkedes det hende i 1976 at fremstille et økonomisk, brugbart antigen i cellekulturer til diagnosticering af sygdommen plasmacytose. Antigenet solgtes til laboratorier i Danmark og det øvrige Europa. Overskuddet gik dels til stiftelsen af Dansk Pelsdyravlerforenings Forskningsfond i 1982, som hun var formand for til 1995, dels til oprettelsen af Dansk Pelsdyravlerforenings antigenlaboratorium i 1985.

Desuden smuglede hun under 2. verdenskrig hundredvis af jøder til Sverige, hvilket hun senere modtog en hæderspris for.

Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer fortæller den fascinerende historie om Ebba Lund i dokumentaren på DR K. Hans hjerte brænder for naturvidenskab, og når han ikke står på scenen, arbejder han selv som forsker i biokemi.