Massiv politisk opbakning til minkavlerne


Flere folketingspolitikere deltog i Kopenhagen Furs generalforsamling. Blandt dem var Karin Gaardsted (S), formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget.

 

- Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Minkavlerne er en vigtig del af dansk økonomi. Eksporten fra jeres branche er med til at styrke Danmarks position og den danske indtjening. Det kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved, og opbakningen fra en række ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt, den er heller ikke til at overse, sagde Karin Gaardsted.

Helt aktuelt kom hun ind på den DR Kontant-udsendelse, som gruppen Generamte Naboer har lavet.

- Som optakt til generalforsamlingen i dag, viste DR udsendelsen om gener fra minkfarme i aftes. Jeg har set den her til morgen, og jeg tænker, at når vi behandler disse sager, så skal vi altså være meget sikre på de faktuelle tal. Forskerne er også i gang med at lave målinger. Det er det, som er kendt som den objektive lugtundersøgelse. Lugtmålingerne kommer til at foregå hen over et helt år, og den skal give os grundlag for at vurdere om reglerne skal strammes eller ej, påpegede Karin Gaardsted.

Hun understregede, at hun selv har besøgt minkfarme, og at hun har oplevet, at det kan rykke lidt i næsen, men det er på landet, og der lugter det med mellemrum.

- Og det er mit indtryk, at de fleste minkfarme har et godt naboskab, og at fokus derfor skal rettes mod de ganske, ganske få. I skal selvfølgelig gøre, hvad I kan for at mindske lugtgener, og det tror jeg også på, at I gør. Forskerne bør udvikle dette område, hvor håndtering af gylle naturligvis betyder rigtig meget. Og de fleste af jer er meget opmærksomme på den udfordring. Jeg tror også, at jeg nævnte - sidste gang jeg stod her - at det med at advare sin nabo; at nu skal der køres gylle ud, det er en  rigtig god ide, og det skal I have ros for, sagde Karin Gaardsted.