hvid mink sub

Verdens bedste mink

Danmark er verdens største producent af kvalitetsminkskind. Danske minkskind er desuden de dyreste på verdensmarkedet. Det skyldes, at danske skind er utroligt efterspurgte, da danske minkavlere producerer en bedre skindkvalitet.

Det er blandt andet muligt på grund af vidensdeling, forskning og udvikling i det danske pelsdyrerhverv, som gavner bl.a. det genetiske avlsarbejde og dyrenes velfærd - to hjørnesten i produktionen af minkskind af højeste kvalitet.

Danske minkavlere producerer hvert år omkring 17 millioner minkskind. Derudover produceres et mindre antal chinchillaskind i Danmark. 

Se film om minkavl i Danmark her

 

MINKEN OG PELSENS CYKLUS

Tævernes brunst styres af lysforholdene. Naturlig parring starter i begyndelsen af marts og er afsluttet 14 dage senere. Tæverne parres to gange. Mink afviger fra andre husdyr ved, at det er parringsakten, der giver ægløsning. Ni dage efter første parring er der en ny portion æg i æggestokken.

Minkens drægtighedsperiode kan variere fra 40 til 70 dage. Det skyldes, at fosterudviklingen først begynder, når æggene er vokset fast. Fra dette tidspunkt er drægtigheden ca. 30 dage.

Hvalpeperioden (fødselsperioden) strækker sig normalt fra den 25. april til den 10. maj. I store kuld (mere end 8-9 hvalpe) flyttes nogle af hvalpene til andre tæver, så tæven kan passe kuldet tilfredsstillende. Tæver med få hvalpe kan udmærket overtage ekstra hvalpe fra større kuld. Når hvalpene er fire uger gamle, begynder fodringen på redekasselåget. På den måde får man hurtigere vænnet hvalpene til at æde selv, så tæven aflastes.

Hvalpene vænnes fra moderen ved otte ugers alderen. Omkring 1. juli placeres hvalpene med en han og en tæve sammen for at sikre en normal adfærdsudvikling. Avlstæven placeres ved fravænning i et bur med en velpakket og trækfri redekasse.

I slutningen af august er minkens kropsudvikling stort set afsluttet. Herefter består tilvæksten primært af fedt. Ultimo oktober begynder udvælgelsen af næste års avlsdyr. Dyrenes størrelse, fodereffektivitet, adfærd, sundhed og pelsens kvalitet vurderes. De dyr, der ikke skal fortsætte som avlsdyr, pelses.

Pelsningen foregår i november/december. Under pelsningen behandles skindet, så det er holdbart i op til et år. Skindene trækkes på taner, så de holder faconen efter tørring.

Råvarerne i foderet er fortrinsvis baseret på fisk og slagteafskær samt planteproteiner. De råvarer, der anvendes til pelsdyrfoder, er ofte biprodukter fra virksomheder, der fremstiller fødevarer til mennesker.

Pelsdyr er meget følsomme overfor kvaliteten af foderet, og derfor skal foderet altid være frisk. Via foderproducenternes fælles virksomhed, Dansk Pelsdyr Foder, indkøbes råvarerne til hele branchen og derved sikres ensartet kvalitet og daglig levering til hver enkelt farm. Foderet produceres på fodercentraler rundt om i landet.

Pelsdyravl sigter efter at være en bæredygtig produktion. Fødevareindustrien bliver hjulpet af med store mængder afskær og biprodukter. Og når minken er pelset, bliver resten af kroppen bioforarbejdet og omdannet til biodiesel og kød- og benmel, som blandt andet bruges til energiformål. Hele minken bliver altså brugt fuldt ud. Lige som selve pelsen. Den kan nemlig holde i flere generationer. Og når den er slidt op, kan den nedbrydes biologisk og indgå i det naturlige kredsløb.